Var reser svenskarna helst?

För många är det rent obligatoriskt att resa utomlands på sommaren. Vi vet ju redan att vi helst besöker Thailand över julen. Så frågan är var vi svenskar helst reser under semestern? Lyckligtvis finns det svar på det.

Resekonsultbolaget Resurs intervjuar varje år omkring 24 000 svenskar om deras resvanor. Utifrån svaren samlar de sedan in statistik om bland annat antalet fritidsresor, utlandsresor och resor med övernattning. Förra året kunde bolaget avslöja att vi gjorde cirka 60 miljoner resor med minst en övernattning under 2013. Sammanlagt blir det 6 resor per person. Utav dessa resor var 42 miljoner, 70 procent, resor inom Sverige.

När det kommer till utlandsresor med övernattning är Spanien mest populärt, tätt följt av våra skandinaviska grannar Danmark, Finland och Norge. Vi gjorde sammanlagt 2 119 000 resor till Spanien under 2013, och 1 459 000 resor till Danmark.

Så, nu vet ni vilket land ni ska åka till, eller undvika, beroende på om ni vill träffa andra svenskar på semestern!


Att resa har blivit en integrerad del av den svenska livsstilen, med särskilt fokus på sommarmånaderna då drömmen om sol och värme lockar många att lämna Sverige. Det är välkänt att Thailand är en favoritdestination över julen, men var drar svenskar helst under den efterlängtade sommarsemestern? Svaret på denna fråga belyser intressanta trender och preferenser i svenskt resande.

En årlig undersökning genomförd av resekonsultbolaget Resurs, som intervjuar ungefär 24 000 svenskar om deras resvanor, ger en djupgående inblick i dessa mönster. Statistik samlad från dessa intervjuer avslöjar inte bara antalet fritidsresor och utlandsresor, men även resor inom landet som inkluderar övernattning. Förra året avslöjade Resurs att svenskar gjorde cirka 60 miljoner resor med minst en övernattning under 2013, vilket i genomsnitt innebär 6 resor per person. Av dessa var 42 miljoner, eller 70 procent, resor inom Sverige, vilket belyser en stark inhemsk resebenägenhet.

När det gäller utlandsresor med övernattning står Spanien ut som den mest populära destinationen, med en imponerande siffra på 2 119 000 resor under 2013. Det är tätt följt av resor till våra skandinaviska grannar Danmark, Finland och Norge, med Danmark i spetsen på 1 459 000 resor. Dessa siffror ger en tydlig indikation på var svenskar föredrar att tillbringa sin semester utomlands, med en tydlig förkärlek för både det bekanta nära och det soliga fjärran.

Denna information ger inte bara insikter i svenska resmönster men också värdefulla tips för de som planerar sin semester. Beroende på om man söker sällskap av landsmän eller en mer avskild upplevelse, kan dessa statistikuppgifter vägleda valet av destination.

För ytterligare information och fler intressanta artiklar om resor och trender, besök First Class Magazine på deras webbsida First Class Magazine. Där hittar du en skatt av resguider, tips och inspiration för din nästa resa, oavsett om du söker äventyr utomlands eller en lugn reträtt inom landets gränser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *