Mastercard vill att Svenskar ska betala med kortet på semestern

Svenskar är bland de flitigaste kortanvändarna i världen – förutom när vi är på semester. Då växlar vi hellre in våra pengar och handlar kontant med den lokala valutan. Det tycker Mastercard är ett misstag, och menar att kontanthanteringen för med sig onödiga och dyra växlingskostnader och ökad risk för stölder.

Därför har de startat en kampanj tillsammans med mediebyrån Carat för att få oss svenskar att börja använda kortet mer utomlands. Kampanjen kommer drivas digitalt, framförallt via mobiltelefonen, och bestå av geografiskt styrd annonsering.

– För att kunna utforma en kampanj med fokus att förändra konsumenternas beteende behövde vi först förstå hur de tänker och beter sig i alla resans skeenden. Kampanjen har sedan utformats baserat på de insikter vi tagit fram, säger Amelie Eriksson, Account Manager på Carat i ett pressmeddelande.

Kampanjen kommer drivas under juni, juli och augusti. På så sätt täcker de nog in de flesta svenskar som har semester under sommaren.

Personligen tror jag att Mastercard kommer få svårt att ändra det här beteendet. Folk i allmänhet, mig själv inkluderat, har en ganska stor oro för att få kortet skimmat, eller belastas med dyra avgifter när man betalar med kort utomlands. Med kontant betalning vet man precis hur mycket något kostar, och när man lämnat över pengarna är affären klar. Och om någon stjäl ens pengar, då stjäl de bara den summa kontanter man har på sig; ett skimmat kort kan innebära ett tömt konto.

Nu har ju trots allt säkerheten på kortbetalningar förbättrats väldigt mycket under de senaste åren. Och naturligtvis kommer den fortsätta bli bättre. Men oron för att råka ut för ett länsat konto, eller ännu värre, identitetsstöld, är nog svår att påverka.

Men om det nu är så pass säkert som de säger så är det ett utmärkt tillfälle att dra fram kortet för att handla lyxprodukter på flygplatsen. Med det sagt, njut av semestern och shoppa ansvarsfullt i sommar!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *